Turvallinen tila

Päivitetty 6.3.2016.

Kupolin on tarkoitus olla turvallinen tila.

Tavoitteena on luoda rentoutunut tunnelma, jossa ihmiset voivat kommunikoida ja oleskella ilman paineita kannustavassa ilmapiirissä. Uskomme, että jokaisen tässä tilassa oleskelevan täytyisi voida tuntea rohkeutta puuttua agressiiviseen ja sortavaan käytökseen jos sellaista esiintyy. Jos puuttuminen tuntuu vaikealta yksin, pyydä toveria avuksi! Toiminnallasi on vaikutusta kollektiiviseen ympäristöön ja toisiin lähelläsi!

Ennakkoluuloista

Tilassa ei ole tilaa väkivallalle tai suvaitsemattomuudelle; tämä ei ole tila rasistiselle, seksistiselle, homo/transfobiselle tai mille tahansa muulle käytökselle tai kielenkäytölle, joka pitää etuoikeuksia ja muita sorron muotoja yllä. Tämä sisältää myös ennakkoluulot muiden sosiaalista taustaa tai ulkonäköä kohtaan.

Älä tee oletuksia toisen identiteetistä, sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta tai siitä, mistä he ovat kotoisin.

Kunnioita fyysisiä ja tunnerajoja

Tämä ei ole tila ihmisten koskettelulle ilman heidän suostumustaan. Tiedosta myös ettet voi tietää henkilöjen rajoja, jollet kysy mitkä ne ovat. Mikä on sinulle mukavaa, voi olla epämukavaa toisille. Hyväksy, että olet itse vastuussa toimistasi. Myös sanoilla voi rikkoa rajoja: kunnioita toisten kokemuksia ja anna heille puhetilaa.

Kuvaaminen ja äänittäminen

Kysy varmuuden vuoksi lupa aina ennen valo- ja videokuvaamista sekä äänittämistä. Suuri osa Kupolin tilaisuuksista on yksityistilaisuuksia; niihin on rajattu pääsy. Jos haluat ottaa ryhmäkuvia yleisöstä, saattaa olla mahdollista rajata mukaan vain kuvaamisen sallivat henkilöt.

Tunnista etukoikeutesi ja anna tilaa

Kielenkäytöllämme ja teoillamme olemme osaltamme mukana tuottamassa valtasuhteita. Mieti, miten erilaiset etuoikeudet vaikuttavat asemaasi sekä mahdollisuuksiisi käyttää valtaa,
toimia ja tuntea olosi turvalliseksi.

– Mieti, milloin olet omalla mukavuusalueellasi. Milloin sinun on erityisen helppoa ottaa tilaa? Mistä asioista/ihmisryhmistä sinun on helppo vitsailla? Voisitko antaa enemmän tilaa muille?

– Käytätkö enemmän puheenvuoroja kuin muut; entä milloin viimeksi annoit
tilaa/puheenvuoron sille, jota oli kuultu vähiten? Miten sukupuoli ilmenee tilankäytössä?
Millä perusteilla pidät toisia vakuuttavampina kuin toisia; kenen mielipiteet otat vakavasti?

Mieti, millaisia oletuksia olet saattanut tehdä toisista niitä edes ajattelematta; entä millä perusteilla?

Me uskomme, että etuoikeuksien tunnistaminen ja hierarkioita luovan käytöksen haastaminen on jokaisen vastuu. Otathan vastuun omasta ja muiden hyvinvoinnista! Jos sinä tai joku ympärilläsi joutuu hyvinvoinnistaan tinkimään, tai tarvitset itse tukea, ota asia puheeksi itse tai muiden tuella.

Pyritään kommunikoimaan rakentavasti. Emme pyri tuomitsemaan, lyttäämään muita, jättämättä heidän sanojaan huomiotta tai kilpailemaan! Yhdessä osaamme kaiken paremmin. Jaetaan tietoja ja taitoja, ja rohkaistaan itseämme ja muita kokeilemaan uusia rooleja ja tehtäviä.

Tilan käyttämisen ehdoista ja muuta olennaista

Tilassa ei saa tupakoida.

Tila on esteellinen, tarkempi kuvaus esteettömyystiedoissa. Jos tarvitset apua päästäksesi tiloihin, ota yhteys tapahtuman järjestäjään.

Kaikissa tapahtumissa (myös vuokratapahtumissa) on oltava yksi tai useampi henkilö, jonka puoleen voi kääntyä ongelmatilanteissa. Isommissa tapahtumissa vastuuhenkilöt voi merkitä nauhalla. Vastuuhenkilöt puuttuvat epäsopivaan käytökseen. Kerro jos koet häirintää! Jos et löydä vastuuhenkilöä bileissä, apu löytyy baaritiskiltä. Vastuuhenkilö heittää tarvittaessa häiritsijän ulos.

Tehdään yhdessä tila, jossa kaikkien on hyvä olla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s